top of page

Doet dit plaatje je denken aan dat oudhollandse spel ganzenbord? Bij vakje 52 moet je in de gevangenis wachten tot een tegenspeler je vakje passeert.

Deze illustratie heb ik gemaakt om te delen over een andere gevangenis, helaas geen gezellig familiespel, wel harde realiteit.


“Jarenlang zat ik vast in een gevangenis. Een gevangenis met tralies die alleen ik zag. Niemand zag wat er thuis gebeurde, hoe mijn partner naar buiten toe heel anders was als thuis. Wanneer ik vrienden voorzichtig probeerde te vertellen hoe het er thuis aan toe ging (wat al een opgave op zich was, want hoe legde ik dat uit), geloofden mensen me niet. Ik twijfelde steeds meer aan mijzelf, want de goed bedoelde adviezen hielpen niet, niet van vrienden, niet van hulpverleners. Ik voelde me verschrikkelijk alleen, uitgeput, verward en leeg!” (anoniem)


Het samenleven of opgroeien in relatie met iemand met narcisme of dwangmatig controlerend gedrag holt je volledig uit. Voor buitenstaanders is het niet voor te stellen of begrijpen hoe dit kan, want hij of zij “is toch zo’n sociaal en vriendelijk persoon!”. Goed bedoelde adviezen van buitenstaanders helpen niet of nauwelijks. Je grens aangeven of een standpunt duidelijk maken is aanleiding tot zeer moeizame en verwarrende gesprekken met de manipulerende partner of familielid. Uiteindelijk geef je die strijd telkens op omdat je niet meer begrijpt waar het over gaat en het misschien wel aan jezelf ligt. Hulp van buiten zoeken is vaak een nachtmerrie, omdat de dader de hulpverlener zo om de vinger windt en de essentie van het probleem nooit op tafel komt. Jij als slachtoffer vindt jezelf te gevoelig, legt de schuld bij jezelf en raakt steeds meer uitgeput, verliest het vertrouwen in jezelf en raakt de verbinding met jezelf kwijt. Een schijnbaar hopeloze en uitzichtloze situatie…


Om te ontsnappen uit deze gevangenis is inzicht nodig, hoe het psychologische spel werkt, en hoe je hier telkens in verstrikt raakt. Van hieruit kan een herstelde verbinding en vertrouwen in jezelf groeien. Als therapeut heb ik kennis en ervaring met hoe ingewikkeld deze gevangenis is en weet hoe herstel wel degelijk mogelijk is.

Herken je jezelf of iemand die je kent en wil je graag hulp hierbij. Voel je vrij om vrijblijvend contact op te nemen via mail@illumin.nl of 06 416 035 83


May you have the courage to listen to the voice of desire

That disturbs you when you have settled for something safe.


May you have the wisdom to enter generously into your own unease

To discover the new direction your longing wants you to take.

(John O’Donohue)


Wanneer je luistert naar je hart, wat hoor je dan?
bottom of page