top of page

WELKE KLACHTEN

Je kunt bij mij terecht bij angst- en somberheidsklachten, onverwerkt verdriet, piekeren, wanneer je ervaart telkens in een zelfde kringetje vast te lopen of wanneer je pijnlijke situaties uit je leven wil verwerken. Ook kan ik je helpen om te gaan met moeizame relaties of bij herstel uit destructieve relaties. Als therapeut heb ik ook ervaring en kennis van de effecten van controlerend, manipulatief en narcistisch gedrag. 

 

NARCISME & DWANGMATIG, MANIPULATIEF GEDRAG

Een schijnbaar goede relatie met familielid of partner kan langzaamaan steeds meer veranderen in een gevangenis van gedrag en situaties waar maar moeilijk een vinger op te leggen is. Je eigen onzekerheid of zorgzame karakter zorgt er vervolgens voor dat je nog verder verstrikt raakt. 

Kenmerkend voor het samenleven met iemand met een narcistische stoornis of dwangmatig gedrag is:

- Er vinden telkens vreemde conflicten plaats die je verwarren

- Je moet altijd klaar staan voor de ander, en wanneer je dit doet is het nooit voldoende

- Er is een groot verschil hoe de ander zich naar jou gedraagt en hoe naar de buitenwereld

- Wanneer je anderen vertelt over waar je tegenaan loopt met de ander, geloven ze je niet omdat "de ander tenslotte zo'n leuk en sociaal persoon is"

- Er is sprake van veel controlerend gedrag en manipulatie

- Het draait altijd om de behoeften van de ander, wanneer jij een behoefte deelt ben je "egoïstisch"

- Er is vaak sprake van een dubbele agenda, waardoor je nooit weet waar een gesprek naar toe gaat. Je wordt hierdoor argwanend en op je hoede

 

Door en in het contact met iemand met een narcistisch gedrag: 

- raak je zelf steeds onzekerder van jezelf

- raak in contact met anderen angstig, op je hoede en voorzichtig.

- wordt je bang dat je te gevoelig bent

- ga je steeds meer twijfelen aan jezelf

- kun je steeds minder goed contact maken met je innerlijke zelf 

- ga je zelfs maskers dragen om het leven vol te houden

- pas je je aan zodat het leven met de narcistische ander enigszins dragelijk blijft. 

Samen kunnen we kijken naar hoe je weer in contact kan komen met jezelf, kan herstellen, weer veerkrachtig en authentiek kan zijn. Ook kunnen we onderzoeken wat nodig is om in het contact met de ander minder kwetsbaar te zijn en veilig kan staan voor jezelf. 

WERKWIJZE

Op een rustige en prettige manier wordt er stilgestaan bij heden en verleden, zonder hard te hoeven graven. Wat belangrijk is voor jouw herstel- of groeiproces laat zichzelf namelijk gemakkelijk vinden in het heden. Dit vinden we door het stellen van de juiste vragen, te luisteren en samen te zien wat er nu voor je speelt.

Ik maak gebruik van integratieve therapie. Dat staat voor een combinatie van verschillende wetenschappelijk verantwoorde therapievormen waaronder Transactionele Analyse, Gestalt therapie, Beeldcommunicatie, en cognitieve gedragstherapie. Naast het gebruik van deze therapievormen ben ik ook EMDR therapeut en ben aangesloten bij de Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland (SETN)Door middel van EMDR kan ik je helpen traumatische ervaringen te verwerken zodat je er in het hier en nu minder last van hebt.  

Ik heb geen verborgen agenda’s, geen vooropgezet plan en daarmee ook geen vaste invulling per consult. Het traject is afhankelijk van jou en van wat we onderweg tegenkomen en belangrijk vinden. Als het bij je past is er ruimte voor expressie of kun je opdrachten meekrijgen om deze creatief uit te werken. Het gebruik van verbeelding kan namelijk enorm helpen in het proces van herstel; het kan verdieping brengen, helpen verwerken en je sterker maken.  

exploringtheland.jpg
bottom of page